Go back
Stories

“Bezpečne a bez somarín” hlási nová iniciatíva

Bezpečnosť na cestách sa týka všetkých účastníkov cestnej premávky šoférov, cyklistov, chodcov či bežcov.

Bezpečnosť na cestách sa týka všetkých účastníkov cestnej premávky šoférov, cyklistov, chodcov či bežcov.

V kampani sa spojila Škoda Auto, značka cyklistického oblečenia Isadore, organizátori pretekov L’Etape Slovakia, Mestská polícia Bratislava a Mestské lesy.

Jej cieľom je zvýšiť povedomie o bezpečnosti a posilniť pozitívne vnímanie spolupráce medzi rôznymi komunitami.

“Úprimne verím, že väčšina ľudí je vo svojom vnútri dobrá. Snažia sa fungovať v bežnom živote tak, aby neohrozovali seba a druhých. Avšak, každý občas môže spraviť chybu, zle odhadnúť situáciu, jednať zbrklo, nezachovať sa úplne najbezpečnejšie a doslova spraviť somarinu.” hovorí Juraj Pobjecký z Isadore.

V sérii 4 videí sa autori snažia poukázať na časté somariny, ktorých sa vodiči, cyklisti, či chodci dopúšťajú v Bratislave a mestských lesoch.

“Chyby môže spraviť každý a je jedno či ste cyklista, chodec alebo šofér. Bolo by nesprávne ukazovať na ktorýkoľvek z týchto táborov prstom. Snažíme sa vtipne inšpirovať, aby každý z nás držal svojho vnútorného somára na uzde “ dodáva Pobjecký.

Medzi hlavnými protagonistami môžete vidieť Jara Slávika, bývalého profi cyklistu Martina Velitsa a Broňu Chrappa, víťazku RedBull400 a reprezentantku v Spartan Race.

 "Kampaň 'Bezpečne a bez somarín' je odpoveďou na každodenné situácie, s ktorými sa stretáva na cestách každý z nás. Naším cieľom je humornou formou povzbudiť všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa správali zodpovedne a s empatiou. Zapojenie do kampane nám dáva zmysel aj preto, že Škoda je dlhodobým podporovateľom cyklistiky ako na globálnej, tak aj na lokálnej úrovni. Osobne ma teší, že sa do kampane zapojili aj známe osobnosti a významní partneri ako slovenská značka Isadore, organizátori L´Etape Slovakia či štátne inštitúcie, vďaka ktorým bude kampaň ešte inšpiratívnejšia a účinnejšia,“ uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu a produktu spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

“Často sa stretávame s tým, že vodiči niekde zastavia “Iba na minútku”, no aj v krátkom čase môže dôjsť k obmedzeniu alebo ohrozeniu cyklistov a chodcov. Taktiež pri jazde na bicykli je potrebné myslieť vždy na zraniteľnejších účastníkov premávky, jazdiť opatrne tam, kde je zvýšený pohyb peších a predvídať. Každý z nás môže spraviť somarinu a rozhodnúť sa zle, avšak mali by sme sa snažiť byť čo najviac empatický k druhým a správať sa tak,aby sme nikoho neohrozili,” hovorí Peter Borko z bratislavskej mestskej polície.

“Veľmi sa tešíme z tejto iniciatívy. Každý deň sa stretávame na komunikáciách s mini-konfliktami, z ktorých mnohé by nemuseli vôbec vzniknúť, keď by sa jednotlivé skupiny viac rešpektovali. Aj počas prípravných aktivít na L’Etape Slovakia sa snažíme naprieč celým Slovenskom apelovať najmä na vzájomnú ohľaduplnosť, lebo tá je kľúčová. Počas samotného podujatia budeme symboliku “somárika” robiaceho “somariny” využívať často, verím, že to opäť mnohým otvorí oči a začnú sa správať navzájom ohľaduplnejšie. Lebo začať musí každý od seba a každý je vlastne nositeľom posolstva a ambasádorom tejto iniciatívy”, vyjadril nadšenie z edukačnej formy kampane Jozef Pukalovič, race director L’Etape Slovakia by Tour de France.   

Naši partneri

SANACLIS
Partner
Isadore
Partner
HANSGROHE
Partner
KRAJ
Partner
VŠZP
Partner
Mattoni
Partner
Šport
Media Partner
PREDPREDAJ.SK
Media Partner
ZOZNAM.SK
Media Partner
Big Media
Media Partner
RoadCycling.cz
Media Partner
MT Biker
Media Partner
BRATISLAVA
Institutional Partner
Bratislavský samosprávny kraj
Institutional Partner
MINISTRY
Institutional Partner
BRATISLAVA TOURIST BOARD
Institutional Partner
TRAVEL TO SKOVAKIA
Institutional Partner
BRATISLAVA BIS
Institutional Partner
Lesy SR
Institutional Partner
Mestské lesy v Bratislave
Institutional Partner
DHL
Technical Partner
PIERRE BAGUETTE
Technical Partner